9 de març 2018

LLIBRES O PEL·LÍCULES?

Llibres o Pel·lícules? 
Moltes vegades ens hem preguntat  si agraden més els llibres o les pel·lícules. Sovint ens fa mandra llegir i procurem mirar una pel·lícula ja que amb les imatges i el  so és més fàcil entendre la història; sobretot quan ets petit/a.
Però cada gènere té la seva forma d’explicar i d’entretenir el lector o l’espectador a la seva manera, amb els seus “truquets”.

És evident que hi ha una eterna disputa sobre les pel·lícules que estan basades en els llibres, les bones o males adaptacions, interpretacions amb més o menys èxit...
Les pel·lícules, ens donen l’avantatge de poder veure els personatges a la pantalla, ens donen el plaer de poder observar el nostre actor preferit interpretant un personatge o al revés, és a dir que el nostre personatge preferit de la novel·la sigui interpretat per un bon actor.
Però també és veritat que quan veiem una pel·lícula, ens queda poc lloc per a la imaginació. En canvi en els llibres, tenim tot un món nou al voltant, podem imaginar-nos els personatges, els ambients, les escenes, sense que ningú no ens
ho impedeixi ni ens porti la contrària.
En canvi en les pel·lícules, els personatges, els llocs, les escenes, la roba… tot està descrit amb molta claredat, perquè només ens hàgim de centrar en com la història va avançant. Però això no significa que les pel·lícules hagin de ser una mala interpretació de la novel·la, fins i tot a vegades poden ser millors. Moltes vegades les pel·lícules fan un gran treball. Sovint després de veure una pel·lícula, potser tenim ganes de llegir la novel·la en la qual esta basada.
Una pel·lícula basada en un llibre pot tenir canvis en l’argument que poden decebre, per això, molts escriptors es neguen a portar els seus llibres al cinema, per poder evitar que el llibre sigui empitjorat; però s’ha de dir que això no passa sempre.
                                                                                               
Passar un llibre en llenguatge cinematogràfic i portar-lo al cinema pot fer que a molta més gent li arribi la història i tingui ganes de llegir.


La conclusió que n’hem tret és que cada gènere té avantatges i inconvenients, depèn la persona pot agradar més un gènere que l’altre.


Alguns avantatges d’un llibre
Alguns inconvenients
d’un llibre
Alguns avantatges d’una pel·lícula
Alguns inconvenients
d’una pel·lícula
Més informació/detalls
Pot ser difícil imaginar les coses/personatges
Tens el so i la imatge. Més fàcil d’imaginar
No tants detalls/informació
Pots llegir on vulguis i quan vulguis
Es pot tardar bastant a acabar de llegir.
S’acaba “ràpid” de veure.
Es poden veure les càmeres/ pot haver-hi errors
Un sol element, el pots portar on vulguis
Per fer les pàgines d’un llibre has de tallar arbres
Compartir la pel·lícula amb més gent.
Necessites un aparell electrònic
Surt abans el llibre que la pel·lícula
Un llibre pot ser molt car.
Llenguatge més simple
Surt abans el llibre que la pel·lícula


Hem preguntat als nostres companys de l’assignatura de revista què prefereixen, si els llibres o les pel·lícules. El resultat de l’enquesta es veu en aquesta gràfica.

Gràfica de llibres o pel·lícules

Lidia Geli i Marina Magí

2 comentaris:

  1. M'agrada molt aquest article. Jo no vull triar, m'agrada llegir un llibre i magrada veure una bona pel.lícula.....Heu fet un bon treball. Enhorabona!

    ResponElimina
  2. Aquest article em sembla molt interesant jo prefereixo una pelicula per que tenen acciò i no estas tanta estona com llegir un llibre

    ResponElimina